П’ятикурсниця Прикарпатського університету – серед чотирьох переможців Всеукраїнського конкурсу студентів-математиків

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника завершився ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з математичних наук.

З-поміж 70 робіт, які було подано студентами вищих навчальних закладів з усієї України, відібрали 39 кращих для участі в другому етапі, що проходив на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Їх автори впродовж двох днів виступали з доповідями перед своїми колегами – молодими науковцями та визнаними фахівцями цієї галузі. Після цього журі визначило 18 лауреатів конкурсу, яких нагородили дипломами І-ІІІ ступенів. Зокрема, дипломом першого ступеня відзначено роботи студента Львівського національного університету імені Івана Франка Остапа ЧЕРВАКА, студентки Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут” Катерини ПЛАКСІЙ, студента Сумського державного університету Юрія БИСТРИКА та п’ятикурсниці Прикарпатського університету Анастасії ДАВИДОК.

Тема наукової роботи Анастасії Давидок – „Математичне моделювання дифузійних потоків у двофазній смузі з випадково розташованим прошарком”. Вона працювала над нею під керівництвом доктора технічних наук Ольги Чернухи. Анастасія почала займатися науковими дослідженнями на третьому курсі. Має намір після закінчення університету вступити до аспірантури. До речі, дипломанти конкурсу математиків попередніх років Тарас Василишин та Оксани Лабачук уже навчаються в аспірантурі.

Крім того, дипломом за успіхи в наукових дослідженнях нагороджено третьокурсників Прикарпатського університету Михайла СТРУТИНСЬКОГО, Олександра ГРЕЩУКА та Василя КАРАБІНОВИЧА.

Заступник голови журі ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу, завідувач кафедрою математичного та функціонального аналізу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор фізико-математичних наук Андрій Загороднюк зауважив, що Прикарпатський університет уперше приймає учасників цього традиційного змагання серед студентів-математиків. „Це велика честь для нашого вишу, що свідчить про довіру до нас та визнання високого рівня підготовки фахівців, – розповідає  Андрій Загороднюк.  – Мета конкурсу – виявити здібних студентів, дати їм можливість наукової практики, почути зауваження, побажання фахівців у цій галузі. Як правило, серед конкурсантів найбільше старшокурсників. Дипломанти конкурсу користуються перевагами вступу до магістратури та аспірантури, успіхи студентів позитивно позначаються на рейтингах їх навчальних закладів. Студенти стараються, бо це для них важливо”.

Декан факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника доктор фізико-математичних наук Володимир Пилипів зауважив, що в навчальному закладі є хороша математична школа: „У нас часто проводяться міжнародні конференції, видається фаховий науковий журнал. На факультеті функціонує аспірантура з восьми спеціальностей, куди вступають кращі випускники. Два роки тому створено спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій з трьох спеціальностей. Тобто студенти, які активно займаються науковою діяльністю, досягають добрих результатів, таким чином створюють собі перспективу на майбутнє”.