Цифрове перетворення освіти

Викладачі факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у форумі “Цифрове перетворення освіти” та в освітньому хакатоні НОВАТОРІВ GEG UKRAINE.

7-го лютого 2017 року у Києві у Hub 4.0. відбувся Форум “Цифрове перетворення освіти”. На форум було запрошено 70 освітян та гостей, серед яких були викладачі факультету математики та інформатики – Олеся Власій, Ольга Дудка та Ярослав Никорак.

Роботу форуму відкрила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Під час свого виступу вона зазначила:  «Ми постійно шукаємо вчителів, які вчаться, які мають відкритий розум та натхнення. Жодні наші концепції, як би гарно ми їх не прописали, жодні закони, які ми можемо проголосувати у Верховній Раді, не спрацюють для кожної української дитини, якщо не зміниться вчитель, який безпосередньо працює з цією дитиною. Я вважаю, що такі спільноти – це точки розвитку для нашої освіти й країни загалом. І я вдячна вам за те, що ви вчитесь, що ви нестандартно мислите, що ви прагнете чогось нового – це дуже важлива риса саме для вчителя”.

Учасниками форуму були Олег Якимчук (директор зі зв’язків з органами державної влади Google Україна), Олександр Данченко (голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв`язку), Тетяна Попова (голова Телекомунікаційної палати України) та Володимир Ткаченко (директор Інституту модернізації змісту освіти).

У програмі форуму були заплановані та з успіхом пройшли тематичні сесії: “Об’єднаймося задля кращого інтернету”, “Цифрові зміни – педагогічні перетворення”, майстер-класи та експертні кола для зацікавлених у поглибленні знань таких інструментів Google як Карти, Google Диск, Google+, Google Classroom, YouTube, Blogger, Google Експедиції. Олеся Власій виступила на тему «Новинки в Classroom».

Всі активно працювали у колі друзів та однодумців, в атмосфері взаєморозуміння та дружньої підтримки.

8 лютого 2017 року команда новаторів GEG UKRAINE продовжила роботу у столиці України у приміщенні HAB 4.0. у форматі першого Освітнього хакатону. 20 новаторів зустрілися для обміну новими ідеями, досвідом поширення педагогічних родзинок та ІТ новинок. В команду НОВАТОРІВ GEG UKRAINE увійшли викладачі Олеся Власій і Ольга Дудка.

Надзвичайно цікаві виступи Бориса Ярмахова «Освітня аналітика на основі G Suit for Education» та Ксенії Шумельчик «Освітні ініціативи Google у ІТ сфері» не залишили нікого байдужими.

Захоплені технологічними змінами та плекаючи сміливі ідеї щодо прогресивних змін педагогічного середовища у форматі “Світового кафе” обговорювали питання «Спільна основа для майбутньої співпраці НОВАТОРІВ GEG UKRAINE», «Шляхи подолання цифрового розриву», “Шляхи впливу на внутрішню мотивацію вчителів до пізнання нового».

Два дні промайнули дуже швидко, адже, коли робиш те, що подобається… час спливає миттєво. Всі набралися сил, ідей та натхнення і готові надалі працювати у напрямку підвищення кваліфікації педагогів області засобами хмарних технологій та зокрема інструментів Google.

Плекаємо надію, що таке поєднання формальної, неформальної та інформальної освіти надасть свої плоди в освіті України і зокрема у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника та на Івано-Франківщині.