Дні факультету

11 – 15 березня на нашому факультеті проходять “Дні факультету”.

Анонс подій, що відбудуться на цьому тижні:

11 березня (понеділок)

11:25 конкурс “Число пі” (316 ауд.)
Правила конкурсу: хто назве найбільшу кількість цифр числа pi, той одержить приз.

13:30 математичний квест (збір команд біля деканату)

12 березня (вівторок)

13.30 конкурс “Сліпий десятипальцевий набір тексту” (309 ауд.)
Правила конкурсу: набір запропонованого тексту, не дивлячись на клавіатуру, на швидкість з мінімальною кількістю помилок.

15:00 “Математичний кінозал” (318 ауд.) перегляд фільмів про математику

13 березня (середа)

11:15 флешмоб до дня числа pi

11:30 факультетський ярмарок (біля деканату)

14 березня (четвер)

15:14 Четвертий відкритий чемпіонат з судоку.

Закриття тижня факультету, нагородження переможців.

Нагадуємо, що 14 березня святкуємо Міжнародний день числа pi (День пі).

День пі — неофіційне свято, присвячене числу pi. Воно святкується чотирнадцятого березня, що в прийнятому, зокрема, в США форматі записується як 3.14, і становить три перші знаки числа pi. Свято впроваджене на математичних факультетах значної кількості вузів у різних країнах. Зазвичай свято розпочинається о 1:59:26 ночі, що разом з датою складає перші вісім знаків числа pi (3.1415926).

Окрім того, цей день (14 березня) є також і днем народження Альберта Ейнштейна, що надає йому додаткової значущості в очах математиків.

Нагадуємо, що цього року у День пі о 15:14 на факультеті математики та інформатики відбудеться Четвертий відкритий чемпіонат з судоку. Запрошуємо вісх бажаючих.

Число пі (позначається pi) — математична константа, що визначається у Евклідовій геометрії як відношення довжини кола l до його діаметра d:

pi=l/d

або як площа круга одиничного радіуса.

Число pi виникло в геометрії як відношення довжини кола до довжини його діаметра, проте воно з’являється і в інших областях математики. Вперше позначенням цього числа грецькою літерою pi скористався британський математик Вільям Джонс (1706), а загальноприйнятим воно стало після робіт Ейлера. Це позначення походить від початкової букви грецьких слів περιφέρεια — оточення, периферія та περίμετρος — периметр.