Міжнародний проєкт з робототехніки

Кафедра інформаційних технологій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника сумісно з кафедрою комп’ютерної інженерії інженерного факультету університету Карабюк (Туреччина) успішно реалізують міжнародний проєкт з робототехніки “Design of Indoor Robot Prototype Guided by RFID Based Positioning and Navigation System”, project ID: MEV-2018-1342, 2019-2020, що фінансово підтримується турецькою Радою з вищої освіти.

Проєкт присвячений розробці автономних мобільних роботів, що здатні функціонувати всередині приміщень, а також в умовах відсутності сигналів GPS та інших зовнішніх навігаційних засобів. У рамках проєкту розроблено математичні моделі, мережевий аналіз, алгоритмічне та програмне забезпечення для моделювання, картографування, локалізації, навігації та візуалізації. Розроблено алгоритми, драйвери та утиліти для керування рухом і бездротової комунікації. Також виготовлено та випробувано діючий прототип мобільного робота.

У рамках проєкту аспірант турецького університету Emrullah Demiral протягом двох з половиною місяців навчався у Прикарпатському національному університеті, а завідувач кафедри інформаційних технологій Микола Козленко пройшов наукове стажування в університеті Карабюк.

Реалізація таких проєктів важлива для покращення дослідницького досвіду, створення можливостей для професійного зростання, розширення міжнародної кооперації та розвитку міжкультурних комунікацій.