До дня народження видатного вченого

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника відзначає цьогоріч своє 80-ліття. Його історію створювали люди, які присвятили себе науці, освіті, культурі, справі державотворення. Серед визначних постатей університету яскравою зіркою засвітилося ім’я видатного сучасного українського вченого Павла Івановича Федорука. Він представляє нову генерацію українських вчених, яка виросла за часів суверенної України. Побувавши на численних наукових форумах, у різних країнах світу, молодий учений привніс у життя рідного університету, в українську науку засади ділової співпраці, чесної конкуренції, ініціативи. Він бачив українську науку та освіту без корупції і протекціоналізму, прогресивними і корисними для кожної людини. Вчений належав до рідкісної категорії інтелектуальних лідерів-новаторів. Йому вдавалося поєднувати високу академічність в теорії з практичними діями у сфері створення цілком нової для України галузі прикладної кібернетики.

І хоч життя його несподівано обірвалося у розквіті сил, справа, якою жив вчений, продовжує служити його рідному університету, викладачам і студентам  багатьох навчальних закладів. Павло Федорук займався дослідженнями телекомунікаційних технологій та розробкою систем дистанційного навчання. Його оригінальні напрацювання привернули увагу наукової та освітньої громадськості не тільки в Україні, але й у світі. Розроблена Павлом Федоруком адаптивна система дистанційного навчання та контролю знань на базі інтелектуальних Інтернет-технологій неодноразово нагороджувалась відзнаками Міністерства освіти і науки і тепер активно використовується на практиці.

Павло Іванович Федорук був людиною широких знань, поглядів та інтересів, ініціатором багатьох наукових, суспільних, меценацьких і підприємницьких проектів. Його яскрава харизма вченого і Людини з великої букви надихатиме учнів і послідовників, зігріватиме теплими спогадами рідних, друзів і знайомих.