День пі

pi14 березня святкуємо Міжнародний день числа pi (День пі).

День пі — неофіційне свято, присвячене числу pi. Воно святкується чотирнадцятого березня, що в прийнятому, зокрема, в США форматі записується як 3.14, і становить три перші знаки числа pi. Свято впроваджене на математичних факультетах значної кількості вузів у різних країнах. Зазвичай свято розпочинається о 1:59:26 ночі, що разом з датою складає перші вісім знаків числа pi (3.1415926).

Окрім того, цей день (14 березня) є також і днем народження Альберта Ейнштейна, що надає йому додаткової значущості в очах математиків.

Число пі (позначається pi) — математична константа, що визначається у Евклідовій геометрії як відношення довжини кола l до його діаметра d:

pi=l/d

або як площа круга одиничного радіуса.

Число pi виникло в геометрії як відношення довжини кола до довжини його діаметра, проте воно з’являється і в інших областях математики. Вперше позначенням цього числа грецькою літерою pi скористався британський математик Вільям Джонс (1706), а загальноприйнятим воно стало після робіт Ейлера. Це позначення походить від початкової букви грецьких слів περιφέρεια — оточення, периферія та περίμετρος — периметр.