Scimago Institutions Rankings – успіхи і виклики для математиків

Як відомо, у 2021 році Прикарпатський університет посів перше місце у рейтингу Scimago серед вітчизняних закладів вищої освіти та науково-дослідних установ https://pnu.edu.ua/blog/2021/04/08/27770/.

SCImago Institutions Rankings – це глобальний рейтинг наукових установ, що публікується з 2009 року групою SCImago. Рейтингування проводиться серед установ, які мають не менше 100 публікацій, що входять до наукометричної бази Scopus протягом календарного року. Прикарпатський університет присутній у цьому рейтингу з 2019 року.

SCImago Institutions Rankings оцінює наукові організації за 17 індикаторами та аналізує ЗВО і науково-дослідні установи за композитним індикатором, що  поєднує в собі три різних набори показників, заснованих на дослідницькій діяльності, інноваційних заходах і громадському впливу, який вимірюється через видимість у веб. При оцінюванні важливою є динаміка розвитку університету та його активність.

У 2020 році працівниками Прикарпатського університету було опубліковано 231 наукову працю, проіндексовану у базі Scopus. З них науковими і науково-педагогічними працівниками факультету математики та інформатики – 49 статей (близько 22%). 14 з цих публікацій розміщено у виданнях, що входять до 1-го або 2-го квартилів. Працівниками кафедри математичного і функціонального аналізу опубліковано 39 статей у 2020 році, з яких 10 у журналах 1-го або 2-го квартилів. Такий показник нашого факультету, безумовно є успіхом. Проте, аналізуючи показники університетів України за результатами атестації ЗВО як наукових установ, можна дійти висновку, що факультетам математично-природничого напрямку слід прагнути середнього показника – не менше 2-ох публікацій у виданнях, що входять до Scopus на одного науково-педагогічного працівника протягом року, що звичайно, збільшить внесок факультету математики та інформатики у рейтинг університету.