Семінар з кібербезпеки

Високий рівень комп’ютеризації вимагає дотримання певних правил поведінки для убезпечення себе та оточення від загроз в інформаційній сфері. Всі користувачі сучасних гаджетів повинні знати базові принципи кібергігієни та типові алгоритми дій у разі виявлення ознак інформаційних атак чи шахрайства, яких останніми роками трапляється дуже багато. Тому питання кіербезпеки та кібергігієни є актуальними, як ніколи. У зв’язку з цим колектив навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної організовує навчальні семінари для студентів університету.

Такий семінар відбувся і для студентів факультету математики та інформатики. Лектором виступив старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України капітан поліції Клюфінський Назар Ярославович. Під час семінару студенти та викладачі ознайомилися із роботою Кіберполіції, дізналися, як не стати жертвами зловмисників, як правильно встановлювати паролі, правила кібергігієни у соціальних мережах, найпоширеніші види шахрайств, а також отримали роздатковий матеріал, у якому зібрана основна інформація, яка стосується кібербезпеки та боротьби із кіберзлочинцями.

Ще одним напрямом роботи семінару було ознайомлення студентів та викладачів із спільним проектом Кіберполіції України та волонтерів у протидії російським окупантам у медіа-просторі – «MRIYA». Назар Ярославович  розповів про спрямованість проекту, основні чат-боти та канали для боротьби у інформаційній війні, чим сильно зацікавив студентів долучитися до роботи Кіберполіції. Як сказав лектор «Найбільша сила нашої спільноти – це наші підписники та громадяни України. Завдяки Вам ми успішно блокуємо та протидіємо російській агресії в Інтернеті. Кожен українець – ВОЇН на своєму фронті. Наш фронт – інформаційний». І студенти факультету математики та інформатики є добре озброєні та обізнані на цьому фронті!

Щиро дякуємо Богу та ЗСУ, що маємо можливість разом проводити подібні заходи. Навіть сигнал «Повітряна тривога» не завадив лектору Назару Ярославовичу донести всім бажаючим змістовну, цікаву і дуже корисну інформацію, за що ми щиро йому вдячні. Також велика подяка завідувачці лабораторії Лілії Романковій за організацію та Петрошенко Сергію за проведення зустрічі!