Відкрита лекція “Фривольно про гомоморфізми”

Нещодавно у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася відкрита лекція ректора Херсонського державного університету, професора кафедри інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики Олександра Співаковського. Тема лекції «Фривольно про гомоморфізми».

За задумом автора, це була не лекція у класичному розумінні, а бесіда зі слухачами про те, як професор уявляє математику і її місце в сучасному світі. Виступ був побудований навколо математичного поняття гомоморфізму і його дії на математичних, фізичних і соціальних об’єктах. Розмова виявилася цікавою і продуктивною, серед слухачів були присутні викладачі та студенти, з них близько 200 учасників онлайн та понад 130 – в аудиторії. Значною частиною слухачів були студенти факультету математики та інформатики Прикарпатського університету.

Це була чудова спроба популяризації математики і науки в цілому. Автор розпочав доповідь з тези: «Математика – це не тільки про формули, а й про гармонію». Звичайно, щоб побачити гармонію в математиці, астрономії, політології чи літературі треба здобути ґрунтовні знання хоча б в одній галузі науки. Як зазначив Олександр Володимирович: «Ми крокуємо по своїх життєвих сходах вверх тільки тоді, коли маємо властивість аналізувати, створювати класифікації та ідентифікувати об’єкти з точки зору приналежності до відповідних класів і приймати певні рішення, а також масштабувати знання із одної сфери в іншу».

Родзинкою лекції став зразок розмови автора із штучним інтелектом. Обговорювалося поняття гомоморфізму, приклади, ядро гомоморфізму, а також основна теорема про гомоморфізми. Природно виникли запитання: «Чи варто остерігатися штучного інтелекту? Що несе нам штучний інтелект? Який його вплив на майбутнє освітнього процесу? ….»

Олександр Володимирович Співаковський вважає, що штучний інтелект – це чергова сходинка на шляху розвитку науки і боятися не варто.

А як вважаєте Ви?

P.S. У подяку за приємну і пізнавальну зустріч лектору презентували збірку творів патрона нашого університету Василя Стефаника та примірники фахового видання університету – наукового журналу «Карпатські математичні публікації». Ті, хто не зміг долучитися до лекції, можуть переглянути її
за покликанням.