Освітня програма “Математика комп’ютерних технологій”

Сучасне життя пронизане інформаційними технологіями, і їх вплив постійно зростає незалежно від наших бажань чи побоювань. Без сумніву, створення і впровадження програмних продуктів, як і розробка технологій, які лежать в основі цих продуктів, буде перспективним напрямком для вибору життєвого шляху молоді ще довгі роки. Водночас більшість молодих людей мають досить приблизне уявлення про роботу “програмістів”, а тим більше про їх різновиди та відмінності між ними. Користуючись засобами розпізнавання зображень чи тексту, пошуковими системами, електронним підписом чи шифруванням інформації, ми не здогадуємось про глибоку теоретичну, у першу чергу, математичну базу, потрібну для їх створення.

Великі софтверні фірми у склад кожної команди, що займається серйозним комплексним проектом, включають математиків, які доповнюють, а часто скеровують ІТ-фахівців технічного профілю. Такі математики є поціновуваними і високооплачуваними кадрами, оскільки повинні володіти спеціальними математичними знаннями, а саме дискретною математикою: математичною логікою та теорією алгоритмів, теорією графів, алгоритмами на графах та іншими розділами. Розпізнавання образів та створення реалістичних зображень (наприклад, для фільмів фентезі, як “Володар перснів”) потребує знання обчислювальної геометрії та математичних алгоритмів комп’ютерної графіки. Обробка текстів, створення компіляторів мов програмування, комп’ютерний переклад та пошук інформації застосовують теорію формальних мов у поєднанні зі спеціальними програмними засобами. Відповідні математичні галузі Computer Science спираються на базу фундаментальної математики, тому не можуть бути засвоєні випускниками технічних комп’ютерних спеціальностей.

Заповнити цю нішу, тобто підготувати ІТ-фахівця з поглибленим знанням математики, покликана освітня програма “Математика комп’ютерних технологій”, відкрита на освітніх рівнях бакалавра та магістра спеціальності “Математика” у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Теоретичні курси, що викладаються студентам цієї програми, доповнюються ґрунтовною програмістською підготовкою та виробничими практиками. Ми з приємністю надамо вам детальнішу інформацію про навчальний план та зміст навчання, дзвоніть, пишіть, заходьте….

Деканат факультету математики та інформатики: Івано-Франківськ, вул. Шевченка 57, головний корпус, к. 317 (вхід з вул. Чорновола біля спортзалу)

Телефон деканату факультету математики та інформатики: 59-61-08

Електронна пошта завідувача випускової кафедри: oleh.nyk@gmail.com

Презентація освітньої програми “Математика комп’ютерних технологій”