Аудиторія імені Павла Федорука

У 2013 році аудиторію 318 центрального корпусу названо на честь першого завідувача кафедри інформаційних технологій Павла Івановича Федорука.

15.05.1972 р. – 10.01.2013 р.

Видатний український науковець-кібернетик,
доктор технічних наук, професор,
академік Академії технологічних наук України,
перший завідувач кафедри інформаційних технологій,
проректор з наукової роботи ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Народився 15 травня 1972 року в м. Львові.

У 1994 році Павло Іванович закінчив фізико-математичний факультет ПНУ. У 2002 році йому був присуджений науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю «Математичне і програмне забезпечення обчислювальних машин і систем». У наступному році присвоєно вчене звання доцента кафедри економічної кібернетики. У 2010 році Павло Іванович захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Інформаційні технології», наступного року присвоєно звання професора.

  

Свою трудову діяльність розпочав у 1994 році  на посаді інженера-програміста інформаційного відділу Прикарпатського університету. З 1994 року по 2002 рік  – завідувач інформаційним відділом ПНУ. З 2002 року – директор Центру інформаційних технологій ПНУ. З 2010 очолював кафедру інформаційних технологій факультету математики та інформатики ПНУ. У 2012 році був призначений на посаду проректора університету з наукової роботи.

  

З 2007 року – член програмного комітету і голова секцій міжнародних науково-практичних конференцій «Освіта на основі web-технологій» і «Комп’ютерні і передові технології в освіті». З 2007 року приймав участь в роботі Міжнародного комітету рефері як представник від України при проведенні конкурсів докторських робіт в галузі освіти на базі web-технологій і міжнародного конкурсу некомерційного програмного забезпечення освітніх систем, які базуються на інформаційних технологіях. З 2008 року був експертом науково-технічної ради МОН секції «Інформатика і кібернетика». Академік Академії технологічних наук. Був керівником 4 науково-дослідних робіт.

  

Як науковець, Павло Іванович займався дослідженнями телекомунікаційних технологій, проблем штучного інтелекту та розробкою адаптивних систем дистанційного навчання. Його оригінальні розробки привернули увагу наукової та освітньої громадськості не тільки в Україні, але й у світі. Розроблена Павлом Федоруком адаптивна система дистанційного навчання та контролю знань на базі інтелектуальних Інтернет-технологій неодноразово нагороджувалась відзнаками Міністерства освіти і науки України.

  

Павло Федорук був людиною широких знань, поглядів та інтересів, ініціатором багатьох наукових, суспільних, меценатських та підприємницьких проектів. Він був одним з ініціаторів та фундатором створення агенції новин «Фіртка», а також Президентом Івано-Франківської обласної федерації бойових мистецтв.