Наукова бібліотека університету отримала нові підручники з математики

Наукова бібліотека висловлює щиру подяку доктору фізико-математичних наук, завідувачу кафедри алгебри та геометрії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олегу Ростиславовичу Никифорчину за даровані книги, які є важливим науковим доповненням до фонду бібліотеки. Книги опубліковані за кошти гранту, наданого благодійним фондом “Київська школа економіки”.

“Лінійна алгебра та елементи геометрії” — підручник з базового курсу для спеціальності 111 Математика та споріднених спеціальностей, який, втім буде корисним і для студентів інших напрямків. Без знання лінійної алгебри фізики не зможуть пояснити квантову теорію, а фахівці з Data Science — розвивати і використовувати популярне нині глибоке машинне навчання.

“Вступ до топології” — поступове ознайомлення і плавне занурення у сучасну геометрію. Кожен, хто вживає терміни “неперервно змінюється”, “наближається”, “розташоване всередині”, “лежить на межі”, “сполучається кривою”, стихійно використовує топологію. Навіть ліплення вареника є прикладом побудови того, що називається “ретрактом”. Усвідомлене володіння топологічними методами дає переваги скрізь, де потрібна континуальна математика — від теоретичної фізики до обробки зображень.

“Елементи теорії категорій” — книга для першого знайомства з мовою сучасної математики. Теорія категорій вчить знаходити спільні риси у нібито не пов’язаних об’єктах і розробляти універсальні методи, застосовні до задач у різних галузях математики, і не тільки математики. Сучасна мова функціонального програмування Haskell інтенсивно використовує функтори та монади, вигадані колись алгебраїстами і топологами для зовсім інших потреб. Зрештою, діаграми — рисунки, що замінюють довгі описи і формули — викликають естетичну насолоду навіть у тих, хто не пов’язаний з математикою.

“Вступ до теорії множин” — посібник, метою якого є розповісти у простіший спосіб про не зовсім прості речі, і провести читача від “наївного” (шкільного) уявлення про множини до строгого опису, як побудувати всю математику “з нічого”, тобто з порожньої множини. Як бонус читач отримає потужний метод — трансфінітну індукцію, який вже понад сотню років дозволяє красиво і ефективно отримувати нетривіальні результати.

У кожній з книг лекції супроводжуються завданнями для проведення практичних занять та самостійного розв’язування. Структура і послідовність викладу узгоджені з освітніми програмами “Математика” та “Математика комп’ютерних технологій” Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та змістом математичної освіти у інших провідних університетах України. Видання підтримано грантовою програмою Talents for Ukraine Благодійного Фонду Kyiv School of Economics.