Спеціальність “Прикладна математика”

Прикладна математика – затребувана і актуальна спеціальність, оволодівши якою, ви зможете працювати математиком-аналітиком, фахівцем зі створення програмного забезпечення, програмістом, веброзробником / дизайнером, аналітиком комп’ютерних систем і комунікацій, аналітиком комп’ютерного банку даних, аналітиком операційного і прикладного програмного забезпечення, адміністратором баз даних. На цю спеціальність у ПНУ ви можете вступити після школи, після коледжу, у магістратуру. Підготовка у галузі прикладної математики спрямована на практичне застосування математичних методів і IT-технологій при розв’язуванні широкого кола задач у різних сферах людської діяльності: виробничій, економічній, науковій, комп’ютерних технологій тощо.

Прикладна математика – це область математики, що розглядає застосування математичних методів і алгоритмів в інших областях науки і практики. Прикладами такого застосування будуть: чисельні методи, математична фізика, лінійне програмування, оптимізація і дослідження операцій, моделювання суцільних середовищ (механіка суцільних середовищ), біоматематика і біоінформатика, теорія інформації, теорія ігор, теорія ймовірностей і математична статистика, фінансова математика і теорія страхування, криптографія, теорія графів у застосуваннях до планування мереж, і багато в чому те, що називається інформатикою. У питанні про те, що є прикладною математикою, не можна скласти чітку логічну класифікацію. Математичні методи звичайно застосовуються до специфічного класу прикладних задач шляхом складання математичної моделі системи.

Важко зараз уявити наше життя без комп’ютера. Але створили перші ЕОМ саме математики у співдружності з інженерами, прагнучи спростити і прискорити розв’язання трудомістких обчислювальних задач. Потреби самої математики, математизація різних областей науки, проникнення математичних методів у різні сфери практичної діяльності, швидкий прогрес обчислювальної техніки привели до появи цілого ряду нових математичних дисциплін; такими є, наприклад, теорія ігор, теорія інформації, теорія графів, дискретна математика.

Отже, математика плюс комп’ютер – це і складає суть спеціальності «прикладна математика». Вивчивши необхідні дисципліни, ви зможете застосувати свої знання і навики в будь-якій сфері діяльності. Ви станете універсальним фахівцем, для якого не існуватиме проблеми пошуку роботи, оскільки попит на таких професіоналів неухильно росте у всьому світі.

В рамках спеціальності “Прикладна математика” з 2019 року діють освітні програми “Прикладна математика” і “Комп’ютерне моделювання та технології програмування”.

Інформаційний буклет про спеціальність