International Online Workshop on Approximation Theory (IOWAT•2021)

19-21 березня 2021 року вперше пройшов науковий онлайн-семінар з теорії наближень International Online Workshop on Approximation Theory (IOWAT·2021). Міжнародний захід зібрав понад 100 науковців з 4 континентів та 12 країн світу. Співорганізаторами, окрім Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, виступили дві наукові установи України – Інститут математики НАН України (м. Київ) та Інститут прикладних проблем механіки та математики ім. Я.С. Підстригача НАН України (м. Львів), а також Selçuk University (м. Конья) з Туреччини та Interdepartmental Research Center “Lamberto Cesari” (м. Перуджа) з Італії.

Науковий захід розпочала проректорка з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професорка Валентина Якубів, яка привітала учасників, презентувала досягнення університету на науковій ниві та запросила гостей до співпраці. Виконувачка обов’язків директора Інституту математики НАН України професорка Олександра Антонюк акцентувала увагу на важливості тематики теорії апроксимації та підкреслила значення таких заходів в умовах пандемії. Професорка Христина Кучмінська з Інституту прикладних проблем механіки та математики ім. Я.С. Підстригача НАН України розповіла про зародження та розвиток досліджень з теорії апроксимації на теренах України. Професор Tuncer Acar з Selçuk University запросив учасників до публікації розгорнутих досліджень у наукових журналах, зокрема в окремому випуску фахового журналу Карпатські математичні публікації. Директор Interdepartmental Research Center “Lamberto Cesari” професор Gianluca Vinti відзначив високий рівень учасників семінару та висловив передчуття цікавої та продуктивної роботи.

Протягом трьох днів програма семінару була насиченою. На пленарних засідання із 40-хвилинними доповідями виступили 11 запрошених доповідачів. Секційні засідання у суботу та неділю доповнили пленарні доповіді науковців з різних країн та регіонів України.

Атмосфера заходу склалась дуже доброзичливою, всі питання та коментарі були толерантними та змістовними. Учасники висловили сподівання щодо майбутньої особистої зустрічі.

Маємо сподівання, що такі заходи не лише сприятимуть розвитку нових результатів та продукуванню ідей, а також притягуватимуть більше молоді до науки, популяризуватимуть знання та зміцнюватимуть зв’язки між однодумцями в різних країнах.