Магістранти спеціальності «Математика» факультету математики та інформатики стали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі знань «Математика та статистика. Прикладна математика (механіка)»

Магістранти спеціальності «Математика» факультету математики та інформатики стали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі знань «Математика та статистика. Прикладна математика (механіка)»,  який відбувався у Львівському національному університеті імені Івана Франка і завершився 29 квітня науковою конференцією в онлайн форматі. Випускник освітньої програми «Актуарна і фінансова математика» Юрій Чоп’юк відзначений Дипломом II ступеня, а випускниця освітньої програми «Математика комп’ютерних технологій» Марія Савчин — Дипломом ІІІ ступеня.

Таким чином, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника став єдиним університетом України, відразу два вихованці якого стали призерами цього конкурсу серед 36 учасників з провідних ЗВО, роботи яких було відібрано для заключної конференції.

Юрій представив наукову роботу “Узагальнення властивостей просторових чисел для мультимножин, породжених суперсиметричними поліномами на банахових просторах” (науковий керівник – завідувач кафедри математичного і функціонального аналізу, доктор фізико-математичних наук, професор Загороднюк Андрій Васильович), в якій розвиває аналог теорії чисел для кільця мультимножин. В дослідженні отримано низку нових властивостей мультичисел, доведено що кільце мультичисел не має дільників нуля, розглянуто діофантові рівняння в кільці мультичисел, запропоновано застосування у криптографії.

Марія виступила з науковою працею “Метризація ідемпотентно опуклих компактів” (науковий керівник — завідувач кафедри алгебри та геометрії, доктор фізико-математичних наук Никифорчин Олег Ростиславович), присвяченій сучасним узагальненням функціонального аналізу у дусі так званої ідемпотентної математики. Одночасно отримано важливі твердження про будову передбази подвійної експоненти на компакті та неперервність нескінченної ідемпотентно опуклої комбінації.

Вітаємо наших студентів та їх керівників з перемогою, а колектив факультету — з визнанням високого рівня навчання та науки на спеціальності 111 “Математика”. Бажаємо подальших успіхів у науковій роботі!!!