Ринок праці в ІТ: чотири прогнози, які залишаться з нами назавжди

Ринок праці в ІТ: чотири прогнози, які залишаться з нами назавжди

Як уся технологічна індустрія, так і ринок праці в ІТ, досить швидко пристосовується до змін. До чого зараз готуватись кандидатам? Як змінились вимоги до претендентів на посади та чого очікують працівники від своїх роботодавців у 2022 році.

ІТ-індустрія в Україні розвивається швидкими темпами. За минулий рік вона принесла близько $7 млрд експортних надходжень, а станом на перше півріччя 2022 року галузь вже б’є свої ж рекорди. З 2019 року вона по праву займає місце в списку найстійкіших до змін сфер економіки. Спочатку компанії пристосувалися до пандемії, зробивши дистанційну роботу не менш продуктивною, ніж офісну. Зараз, в умовах війни, більшість з них зберігає контакти з клієнтами та забезпечує безперервною роботою своїх працівників.

Станом на січень 2022 року в Україні зареєстровано близько 5000 ІТ-компаній, які працюють за такими напрямками:

  • Розробка програмного забезпечення
  • Підтримка та обслуговування програмного забезпечення
  • Тестування
  • Аналітична та дослідницька робота

Також багато компаній займаються розробкою хмарних технологій та штучного інтелекту. Переважна більшість надає послуги у сфері банківської справи та електронної комерції, а також у медичних, логістичних, освітніх та торговельних галузях.

Який він – ринок праці в ІТ у 2022 році?

Дистанційна робота — як повноцінна складова ІТ-компанії

Мабуть, кожна ІТ-компанія має у своєму штаті людей, що працюють віддалено. Особливо, їх кількість збільшилась після початку пандемії, коли цілі команди мали створювати “домашні офіси” і вчитись дистанційній комунікації один з одним. Процеси у компаніях трансформувались, документообіг і найм нових працівників став цифровим.

Тенденція наймати працівників з інших міст або навіть країн прогнозується не тільки у 2022 році, але й надалі. Виграють при цьому як компанії, так і кандидати. Перші – отримують у свої лави таланти з усіх куточків України, а може й світу. А другі — мають можливість влаштуватись на роботу мрії, не покидаючи власної оселі.

Дистанційна робота має на меті результат, адже стирає звичні офісні години з 9 до 18. Вона розвиває комунікацію навіть у тих, хто мав достатньо слабкі навички у спілкуванні. Ми вчимось краще формувати думку в електронних листах та влучніше висловлюватись на онлайн-обговореннях. Компанії отримують вмотивований колектив, який вміє розпоряджатись своїм часом, а працівники – досвід з розподілення власних ресурсів та підготовку до роботи майбутнього.

Англійська мова – гарантія класної роботи

Компанії, що працюють з іноземними клієнтами, проявляють зараз більшу стійкість та мають тенденцію до збереження стабільних обсягів замовлень, на відміну від тих, хто працює суто з українським бізнесом. Щоб стати частиною аутсорсингової компанії, важливо знати англійську мову на достатньому рівні. Це необхідно і для спілкування із замовниками, і для комунікації з колегами-іноземцями, які скоріш за все будуть у вашій компанії, бо… (див. розділ про дистанційну роботу).

Саме ті з айтівців, хто володіє англійською мовою на рівні Pre-intermediate, або нижчим за нього, а таких згідно з опитуванням IT Association Ukraine – 20%, відчують найближчим часом брак вакансій. Адже багато українських бізнесів поставили свою роботу на паузу, або скоротили свій технологічний штат.

ІТ-індустрія відкривається для людей, що змінюють рід діяльності

Дуже багато людей, що є доволі успішними фахівцями в інших сферах, розглядають ІТ-галузь, як стабільну, завжди актуальну та фінансово-перспективну діяльність. Особливо зараз, коли підприємства не мають можливості продовжувати своє функціонування або релокуватися.

Робота в ІТ приваблює кандидатів різного віку, різної кваліфікації та різних здібностей. Людей, що вирішують змінити свою діяльність, маючи п’яти- чи навіть десятирічний досвід в іншій сфері, називають світчерами. Наразі ІТ-компанії активно підтримують цю тенденцію та створюють безоплатні програми навчання для світчерів, а для тих, хто має мінімальні знання — пропонують оплачувані стажування.

То де ж шукати роботу таким кандидатам? Станом на середину липня на порталі DOU.UA (найбільша українська платформа для ІТ-фахівців) 8,5% вакансій призначені для тих, хто має мінімальні знання чи не має досвіду взагалі. Work.ua пропонує понад 14% робочих місць для шукачів з аналогічним досвідом. А ось на сайті Jobbit претенденти з мінімальним досвідом можуть знайти трохи більше ніж 30% вакансій, вимогам яких вони відповідають. Не слід оминати увагою і Telegram. По-перше, там багато каналів, які стали своєрідними агрегаторами вакансій в ІТ, збираючи необхідну інформацію з профільних сайтів. По-друге, самі ж компанії активно ведуть свої канали, викладаючи там не тільки корисну та цікаву інформацію про свою діяльність, а й пости про пошук кандидатів на певні посади.

Переоцінка нематеріальних бонусів від компаній

Ще пів року тому очікування кандидатів щодо так званих бенефітів стосувались гнучкого графіка та можливостей віддаленої роботи, перспективи професійного зростання та медичного страхування, а також покриття абонемента до спортзалу чи оплати інших спортивних активностей.

Зараз, при виборі роботодавця фахівці звертають увагу на:

  • фінансову стабільність;
  • чітку та озвучувану позицію компанії з приводу війни;
  • відсутність робочих контрактів з країною-агресором;
  • гнучкий графік та можливість лишати робоче місце у разі виникнення загрози;
  • допомогу у релокації не тільки для співробітника, а й для його родини;
  • збереження робочого місця та допомогу у придбанні екіпірування у разі мобілізації співробітника;
  • діяльність спрямовану на ментальну підтримку команди.

І попри те, що через скорочення робочих місць сфера найму в ІТ перестала бути “ринком кандидата”, компанії переглядають свої “нематеріальні” пропозиції задля того, щоб утримати кваліфікованих працівників. Адже найбільша цінність бізнесу – це лояльний вмотивований колектив однодумців.