Всеукраїнська олімпіада з математики для професійної орієнтації вступників 2021

Всеукраїнська олімпіада з математики
Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
для професійної орієнтації вступників
на основі повної загальної середньої освіти

Проводить факультет математики та інформатики Університету згідно з Правилами прийому та наказом № 1587 Міністерства освіти  і науки України від 21.12.2016 р.

Мета: виявити математично обдарованих вступників, допомогти їм  перевірити і розвинути свої здібності, надати учасникам пільги при вступі на математичні та інші спеціальності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (додаткові 20 балів до оцінки сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання з математики).

Брати участь і отримати пільги при вступі можуть особи, що здобувають повну загальну середню освіту у 2021 році або здобули її раніше. Учні, що здобудуть  повну загальну середню освіту у наступні роки, теж можуть взяти участь і змагатись за першість і цінні призи, але пільг для майбутнього вступу не отримають.

Олімпіада складається з двох етапів — заочного та очного, який залежно від діючих на момент проведення карантинних обмежень може відбутися у синхронному дистанційному режимі.

Заочний етап складається з двох незалежних і рівноцінних дистанційних турів. Взяти участь за бажанням можна в обох чи в тільки в одному з турів. По 10 завдань творчого характеру розміщуються на веб-сайті факультету 18 грудня і 1 лютого, їх можна завантажити за посиланням 1 і посиланням 2.

Перед надсиланням своїх розв’язань учасники реєструються на сторінці, чим одночасно дають згоду на обробку потрібних для підведення підсумків олімпіади персональних даних.

Написані власноручно розв’язання (не обов’язково всіх) завдань першого чи другого дистанційного туру з достатніми поясненнями учасники надсилають відповідно до 21 січня та до 2 квітня:

*  у вигляді сканів чи якісних фото сторінок роботи електронним листом з темою “Олімпіада” на адресу katg@pnu.edu.ua; чи

*  у паперовому вигляді у деканат факультету звичайною поштою або особисто. Адреса:

Факультет математики та інформатики
Прикарпатського національного університету
імені Василя Стефаника
вул. Шевченка 57/317
Івано-Франківськ
76018

Про отримання електронного листа організатори повідомляють на електронну адресу відправника. Отримання розв’язків, надісланих звичайною поштою, можна перевірити за телефоном деканату: +380-342-59-61-08.

Кожне з завдань оцінюється від 0 до 5 балів. Результатом туру є сума чотирьох найвищих оцінок за розв’язані завдання (максимально — 20 балів). Результатом заочного етапу є кращий з результатів двох дистанційних турів (єдиний, якщо учасник взяв участь тільки в одному з турів).

Попередні результати дистанційних турів будуть оприлюднені на  веб-сайті олімпіади відповідно 25 січня і 5 квітня. Учасники, незгідні з оцінюванням виконаних завдань, можуть до 12.00 відповідно 27 січня та 7 квітня подати письмово у деканат факультету чи електронною поштою заяву до апеляційної комісії на адресу katg@pnu.edu.ua, у якій вказати причину незгоди. Апеляції відбудуться дистанційно 29 січня та 9 квітня з 12.00, посилання буде вказано на сайті олімпіади.

Результати I туру дистанційного етапу

Результати II туру дистанційного етапу

Після оприлюднення остаточних результатів обох дистанційних турів на сайті олімпіади  учасники, що здобули принаймні 15 балів з можливих 20 за чотири найкраще розв’язані задачі хоча б в одному з них, будуть допущені до очного етапу, що відбудеться з дотриманням норм безпеки 18 квітня о 11.00 в аудиторії 306 головного корпусу Університету по вул. Шевченка 57, м. Івано-Франківськ. Реєстрація учасників починається о 10.00 в ауд. 316. Якщо очний формат проведення створюватиме загрозу для здоров’я учасників, то етап буде проведено у синхронному режимі із застосуванням дистанційних технологій.

Учасникам буде запропоновано  6 завдань, кожне з яких оцінюється від 0 до 10 балів. Результатом є сума трьох кращих оцінок за завдання очного етапу (максимально — 30 балів). Перевірка робіт і оприлюднення попередніх результатів здійснюється  у день проведення етапу.

Результати заключного етапу

Заяви до апеляційної комісії щодо підсумків очного етапу подаються письмово у деканат факультету чи електронною поштою на адресу katg@pnu.edu.ua до 12.00 21 квітня, а апеляції відбудуться 23 квітня з 12.00 в ауд. 316.

Остаточні результати олімпіади оприлюднюються на сайті олімпіади 24 квітня. Для встановлення підсумків особистої першості учасники впорядковуються за спаданням сум результатів заочного та очного етапів. При їх рівності враховується сума балів за всі розв’язані завдання. До 50% учасників з кращими результатами, незалежно від того, чи набрали вони 90% можливих залікових балів в очному етапі, рішенням предметно-методичної комісії оголошуються призерами Олімпіади і нагороджуються дипломами. Для учасників, що здобули дипломи І-го та ІІ-го ступеня, факультет та спонсори олімпіади встановлюють цінні призи.

Учасники, які в очному етапі отримали не менш, ніж 90% можливих залікових балів (27 балів) і здобувають повну загальну середню освіту у 2021 році або здобули її раніше, при вступі на спеціальності, які згідно рішення Кабінету міністрів України та правил прийому Університету потребують особливої підтримки, зокрема, на математичні спеціальності факультету, у рік проведення Олімпіади мають право на додаткові 20 балів до оцінки сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання з математики (але не більш, ніж 200 балів у підсумку).

Організатори запрошують громадські організації до спостереження за ходом Олімпіади у спосіб, що не перешкоджає її проведенню. Зокрема, громадські спостерігачі мають право спілкуватися з учасниками очного етапу Олімпіади та ознайомитися з його завданнями виключно після завершення туру.

Остаточні результати